-->

Halüsinasyonların sırrı

Halüsinasyon ?
 
    Halüsinasyonlar birincil görsel korteksin yansıması! İşte, 25 yıldır süren     nörolojik, matematik ve psikedelik çalışmaların sonucu!...

    Bu durum bir grup Amerikalı matematikçi tarafından kanıtlandı; çeşitli     disiplinlerden uzman bilim adamlarından kurulu bir ekip, gözler kapandıktan     sonra niçin aniden asit renklerden oluşan bir spiral, Örümcek ağı ya da     aydınlık bir açıklığa uzanan uzun bir tünel gördüğümüzü aydınlattı...

      Bu çalışmalar sayesinde artık görsel halüsinasyonun samanların inandığı gibi     Öteki dünyadan gönderilen bir mesaj değil, bizzat bu dünyanın içinden     kaynaklanan bîr olgu. Halüsinasyon bazılarının iddia ettiği gibi gerçeğin     daha hoş bir yüzünün keşfi değil, beynin dengesini yitirmesi halinde     şekiller yaratmaya doğal eğiliminin görselleşmesinden ibaret.

    Ayrıca bazı psikanalistlerin iddia ettiği üzere, halüsinasyon engellenmemiş     nevrozların dışavurumu değil, birincil görsel korteksin sadık bir yansıması.     Bu keşif yirmi beş yıldır sürdürülen araştırmaların sonucu...

 
    Somut olarak bu tür değişime uğramış görüntülerin ortaya çıkmasının sayısız     nedeni var. Göze baskı, aşırı konsantrasyon, beslenmeme, aşırı yorgunluk,     migren, ateş, şizofreni, ileri derece sifilis ya da ölüme yolculuk v.s. bu     nedenlerden bazıları.

              Sofistike Hesaplar   
        Örneğin, halüsinasyona yol açacak bir etkiye maruz kaldıktan sonra gözlerini     yummuş gönüllü bir denek üzerinde psikedelik bir deney yapalım. Göz     kapakları açıksa, gözbebeğinden geçen resim retinanın dibine yansıyıp     reseptörlerle alındıktan sonra diğer bölgeler analizlerini tamamlamadan önce     birincil bir analiz için birincil görsel kortekse nüfuz edecek derecede     beynin içine gönderiliyor.

         Retina     gibi bu korteks de dış görüntünün yansıdığı gerçek anlamda bir sinema     perdesidir. Ancak göz kapakları kapalı olduğuna göre bu görüntüyü     algılayacak nöronların aktivitesi sıfırdır. Perde beyazdır. En azından     halüsinasyon yaratan sebeb etkisini gösterinceye kadar bu durum böyledir...        

    Nörologlar bu değişik nöronların birbirlerine nasıl bağlandıklarını     biliyorlar: Bu yapı, değişik bağlantı ağırlıklarıyla retinadan ya da diğer     nöronlardan gelen bilgilerin toplamı gibi her nöronun faaliyetini tanımlayan     bir dizi denklemle betimleniyor.

       Basit bir parametre
 
    Bu denklemler parçacıklar arasındaki etkileşimleri betimlemek için fizikte     kullanılanlara benziyor. Halüsinasyonlara yol açan sebep tüm bu     bağlantıların ağırlığını artırarak bu korteksin uyarılabilirliğîni bozuyor;     bu fenomen de basit bir parametreyle hesaplara dahil ediliyor.     Matematikçiler, normalde hareketsiz olan nöron sisteminin bir başka denge     durumuna geçtiğini gösteren bu parametreyle İlgili kritik bir değerin var     olması gerektiğini düşünüyorlar. Bu durum az çok suyun kaynama noktasıyla     karşılaştırabilir: Temelde hareketsiz olan sıvı kritik eşik olan 100 derece     sınırını aştığında birdenbire hareketlenmeye başlıyor.

        İşte bu görüşten yola çıkan Jack Cowan ve George Bard Ermentrout denklemleri     de kullanarak hesaplamalara başladılar. 1979'da yayımlanan ilk sonuçlar umut     verici olsa da modellerin daha da gelişmesi ve nöro-jeo-psikedelik düşünce     sisteminin daha da olgunlaşması için beynin işleyişinin (özellikle MR     tekniğinin ortaya çıkması sayesinde) daha iyi anlaşılmasını beklemek     gerekti. Bunun için spektrum analizleriyle beraber sayfalarca son derece     teknik hesaplamalar, Fourier'nin geliştirilmesi, kısmi diferansiyel     denklemlerinin incelenmesi gerekiyordu. İki Amerikalı bilim adamı Utah     Üniversitesi'nden Paul Bressloff ve Houston Üniversitesi'nden Martin     Golubitsky'nin de yardımlarıyla halüsinasyo-na yol açan sebeblerin belli     miktardaki konsantrasyon oranının aşılması halinde birincil görsel kortekste     ciddi bir dengesizliğin neden olduğu aktiviteler, sebebin etkisiyle     kendiliğinden ortaya çıkan geometrik motifler saptadılar.

Disqus Yorumları