-->

Köylüler definecilere tepki gösterdi

Tunceli Malazgirt ilçesi Gelincik köylüleri definecilere tepki gösterdi.
Tunceli'de tarihi mezarlık alanda izinli define araması yapmak isteyen kişilere vatandaşlar tepki gösterince define arama çalışmaları durduruldu.


        Mazgirt ilçesine bağlı Gelincik köyünde üç farklı noktada 2 şahıs tarafından yapılan izinli define arama çalışması, köylüler tarafından tepkiyle karşılandı. Köylüler, define aranan yerlerden birinin koruma altındaki tarihi mezarlık, diğer ikisinin de yöre insanları tarafından kutsal sayılan ziyaret yeri olduğunu belirtti.
        Alevilikte kutsal sayılan 12 ocaktan biri olan Baba Mansur Ocağı dedelerinden Kasım Dede, "Bütün Ehli Beyt'i sevenler, bunların kerametlerini, mucizelerini bilenler, gelip burada mum yakıp gözyaşı döküyor. Ben de ağlıyorum. Burası dedelerimizin mekanıdır. Burada define yoktur. Olsa bile nasıl bu taşları kaldırırsınız? Dünya malı için, para için gidip de o şirketler aleti eline alıp 'para var, gelin size de kucak açalım' diyenler, dünya malı için dininden imanından olmasın, vatandaşı kendilerine düşman etmesinler." dedi.

        Yıllardan beri ölülerini bu alana defnettiklerini bu alanın kendileri için kutsal ve olduğunu belirten Gelincik köylüleri bu alanı definecilere açtırmayacaklarını belirtti. Yaz tatili için köyüne gelen Kurtlar Vadisi dizisinde 'Reis' karakterini canlandıran Veysel Aydın da mezarlık alanında define aranmasına tepki gösterdi. Aydın, "Buralar bizim ata topraklarımız. Bizim geçmişimizin var olduğunu gösteren tek simge bu mezarlık. Burası bizim için kutsal bir yer. Kurban keser, niyaz dağıtırız. Hastalar gelir, kurban keser. Burası bizim ata mezarlığımız. Devlet burayı kazmak istiyor, buradaki tarihi çıkarmak istiyor. Burada bir tarih olduğunu bütün köylü biliyor. Biz müdahale etmiyorsak atalarımıza duyduğumuz saygıdan hürmetten dolayıdır. Benim çocuğum, torunum olduğunda 'burası bizim ata mezarlarımız' dediğimde baba, 'dede sen kendi toprağına sahip çıkamamışsın' diyecek. Amacımız olay, kargaşa, kavga çıkarmak değil, amacımız tarihimize sahip çıkmak. Herkes tarihine sahip çıksa çocuklarımıza bırakacağımız bir tarihimiz olur." diye konuştu.
        Bir süre mezarlık alanda bekleyerek tepkilerini gösteren Gelincik köylüleri, alanda define arama çalışmasının durdurulduğunu öğrenmeleri üzerine dağıldı.
CİHAN

Disqus Yorumları